De Nederlandse voedselbanken werken volgens de aanwijzingen van Informatieblad 76 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Kort gezegd, komt dat op het volgende neer. De fabrikant garandeert de kwaliteit van een product tot de THT-datum. Gebruik na die datum levert meestal geen gevaar op voor de gezondheid.

Producten kunnen ook een TGT-datum hebben. Gebruik na die datum geeft mogelijk risico’s voor de gezondheid. Meestal gaat het om bederfelijke producten, die ook op de juiste manier bewaard moeten worden.

Belangrijk is dat de verpakking niet ernstig beschadigd is en of blikken niet bol staan. Verder moeten producten moeten onder de juiste condities bewaard zijn. En tenslotte moet voor producten die voor baby’s bestemd zijn, wel altijd de THT-datum aangehouden worden.

Voorbeelden

Zeer lang houdbare producten
houdbaar tot een jaar na THT-datum, langer als er geen waarneembare gebreken aan product of verpakking zijn
zout, suiker, bloem, meel
droge pasta: mie, macaroni, spaghetti
couscous, griesmeel
koffie, thee
rijst
vetarme instant poeder: koffie, kruidenmix, pudding
water, frisdrank, UHT-behandelde dranken
volconserven: blik, glas
siroop, stroop, honing
 hard snoep
 diepvriesproducten

 

Lang houdbare producten
houdbaar tot 2 maanden na THT, als het product de kenmerkende eigenschappen nog heeft
droge koekjes
muesli, ontbijtgranen, cornflakes
broodbeleg: pindakaas, hagelslag, pasta’s
chips, zoutjes, pinda’s
olie, frituurvet
sauzen: fritessaus, mayonaise, ketchup
vette instant-poeder: soep, melkpoeder
margarine, boter
harde kazen: gouda, emmentaler, parmezaan
zacht snoep: met vulling, chocolade, drop
gesteriliseerde melk en melkproducten: UHT verpakte houdbare melk, vla in pak, producten in fles
ingevroren producten

 

Beperkt houdbare producten
THT-datum aanhouden, uitzonderingen mogelijk
brood, roggebrood, afbakbrood
cake, koek met vulling, zachte koek, ontbijtkoek
halfconserven: haring, mosselen
gesneden of geraspte kaas
groente en hard fruit

 

Kort houdbare producten
consument moet product uiterlijk op de TGT/THT-datum kunnen gebruiken, eieren niet minder dan 7 dagen voor THT-datum uitgeven
 vers vlees, vleeswaren, kip, vis
 gebak
 gekoelde maaltijden, salades
 desserts op basis van zuivel
 dagverse zuivel: melk- en yoghurtproducten
 zachte kaas
 vers vruchtensap
 verse gesneden groente en fruit
 eieren

Als bestuurslid ben ik belast met de onderdelen logistiek en voedselveiligheid. Met de vrijwilligers en coördinator logistiek probeer ik zo goed mogelijk het transport van het voedsel te regelen. Het gaat dan om de aanvoer van voedsel vanuit het regionale centrum van de Voedselbanken, het ophalen van brood, vlees en andere producten bij de middenstand, bij particulieren en de – soms seizoensgebonden – producten uit de polder.

Omdat we grote waarde toekennen aan het zo goed mogelijk behandelen van het voedsel voor onze klanten, hebben de vrijwilligers een training hebben gehad over voedselveiligheid. In de nieuwbouw hebben we een schone omgeving gemaakt en we hebben afspraken vastgelegd en regels opgesteld rond temperatuurbewaking en opslag.

Daarom zijn wij gecertificeerd als Groene Voedselbank. Dat houdt in dat we volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de regels en voorschriften die gelden voor Voedselbanken correct hanteren en toepassen.

Mijn motivatie is om samen met de coördinator voedselveiligheid aan de klanten elke week een verantwoord voedselpakket aan te bieden. Dat we dit alles samen en als vrijwilliger doen, vind ik prachtig!

Jelte Ferweda, bestuurslid kwaliteit en planning