Voedselbank Dronten gaat in het najaar appels en peren oogsten!

Flevoland is een agrarisch gebied. Doordat we de afgelopen maanden vanuit het regionaal distributiecentrum Meppel minder fruit binnenkregen, zijn we in onze omgeving gaan kijken en hebben we een aantal fruittelers bezocht. Verreweg de meesten blijken bereid om fruit aan de voedselbank te doneren. Op dit moment voornamelijk appels en peren. Zelfs zoveel dat de voedselbank het kan delen met voedselbanken in de omgeving.

Eindpluk

Bij de bezoeken bleek dat er ook fruittelers zijn die het laatste fruit aan de bomen laten hangen, omdat het economisch niet rendabel is om dat door professionele plukkers in te zamelen. Aan ons is gevraagd of wij die willen komen plukken, ten behoeve van de klantpakketten. Daar zeggen we geen nee tegen, natuurlijk. Deze kans pakken we met beide handen aan!

We mogen bij 5 fruittelers deze laatste pluk er komen af halen. Deze eindpluk vindt plaats op een aantal zaterdagen in oktober, afhankelijk van het weer en het soort appel zijn er meerdere plukdagen in te plannen. De inschatting is dat we totaal zo rond de 10.000 kg appels gaan plukken! Die gaan we zoveel mogelijk direct verdelen onder de klanten en wat over is gaat in de koeling, zodat we tot december wekelijks een gezonde aanvulling fruit in het pakket kunnen stoppen.

Plukkers

Op dit moment zijn we bezig met het maken van een rooster voor oktober en aan jou de vraag of je ook een keer een zaterdag (of een deel van de zaterdag) wil komen helpen plukken. We doen deze actie samen met andere voedselbanken in onze regio, waar we al langer nauw mee samenwerken m.b.t. het verdelen van voedsel. Dit zijn Lelystad, Elburg, Kampen, Harderwijk en Almere. Ook hier gaan we vragen of vrijwilligers van hen willen komen plukken. Verder willen we ook onder onze klanten de vraag neerleggen of ze met ons mee willen doen, immers vele handen maken licht werk! Daarnaast hebben bedrijven zich bij ons gemeld, o.a. werknemers van Randstad en het Provinciehuis te Lelystad komen ons meehelpen!